Sizin de bir dikili agaciniz olsun…

31.03.2011 günü Orman haftasi nedeniyle düzenlenen bir agaclandirma kampanyasina katilarak, esim, cocuklarim ve kendi adima birer fidan diktim.

Agacin Faydalari

Agacin Faydalari Agacin faydalari saymakla bitmiyor. Ormanlik alanlardaki hava daha temiz oldugunu hepimiz biliyoruz. Bunun sebeplerinden bazilari da sunlardir. Bir agac yilda 700 kilo toz emiyor. Bir hektar cam ormaninin ise yilda emdigi toz miktari 30 ile 40 ton arasinda. Bu nedenle ormanlarin havasi, kentlerin havasina göre yüzde 99 daha az toz iceriyor. Ayrica agacin yapraklariyla toksik ve radyoaktif maddeleri emerek atmosferi temizledigi biliniyor. Bir agac yilda 50 metreküp temiz su üreterek, yeryüzünde kurakligi engelliyor. Topragin ölümü demek olan erozyonu, en iyi sekilde agaclar önlüyor. Bir agac kökleriyle yilda 30 bin litre su cekerek verimli topragin akmasini engelliyor. Asiri yagisli ve kurak havalarda bir sünger gibi davranarak, fazla su emiyor ve gerektiginde geri veriyor. Agaclar topragi canli ve verimli tutuyorlar. Organik atiklarin parcalanip dönüsmesine yardimci oluyor, minerallerin cözülüp azot baglantilarinin kurulmasini sagliyorlar. 100 yasindaki bir kayin agaci 60 insanin günlük ihtiyacina yetecek oksijen üretiyor, yilda bir ton toz süzüyor bakterileri de etkisizlestiriyor.

Gelin sizin de bir dikili agaciniz olsun. Örnegin dogum veya özel günlerde herhangi bir hediye yerine sevdiginiz insanlara (esinize, cocugunuza, tornunuza veya kendinize) bir fidan hediye edin. Bu fidanlarin nereden mi elde edebiliriz? Örnegin TEMA Vakfi, CEKÜL, v.b. cevre kuruluslarina basvurarak bu hediyeleri zertifikat seklinde elde edilebilir. Hata Agacladirma kampanyalarina katilarak kendi fidaninizi kendi elinizlede dikebilirsiniz.

 **********

Ağaç

Yeşillik amacın olsun,
Ormanlık yamacın olsun.
Bu dünyayı seviyorsan,
Dikili ağacın olsun.

Yurdunu sev, iyi tanı,
Çöl olmasın hiçbir yanı.
Sen de dik bir çam fidanı,
Dikili ağacın olsun.

Orman varsa, çöller ırak,
Orman yoksa, yerin kurak.
Geleceğe miras bırak,
Dikili ağacın olsun.

İyi bak doyduğun yere,
Yağsın yağmur, aksın dere.
Sevabı var yüzbin kere,
Dikili ağacın olsun.

(Zeki Çalar)

***********

Yorum bırakın