Arılarlar kayb olursa, yaşam da kayb olur!

bal arisiArılar yaşamın sürdürülebilimesi için en önemli etkenlerden birisidir. Arılar sadece bal yapmakla görevli değillerdir. Yaşam için en önemli görevleri doğada ki ekosistemi dengede tutmaktır. Arılar günde binlerce çiçek dolaşırlar ve çiçekler arasında ayakları ile taşıdıkları polenleri dağıtırlar böylece bitkilerin döllenmesini ve çoğalmasını sağlarlar. Arılar olmasaydı çiçekler döllenemezdi ve dünyada büyük bir kuraklık olurdu.

Ünlü atom fizikçisi Albert Einstein, arıların insanlık üzerindeki önemi konusunda da bilimsel tespitleri olduğu bilinmektedir. Einstein’ın sadece atom fiziğiyle ilgilenmediğini, arılarla ilgili bilimsel tespitleri de bulunmaktadır: ‘Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır, arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan ve insan olmaz’sözleriyle anlaşılıyor ki arılar, 130 bin farklı bitki türünün çoğalmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda insanoğlunun da çok önemli gereksinimlerini karşılıyor. Bu ünlü bilim adamının dile getirmek istediği, dünya üzerinde oldukça yaygın olan ve bitkilerin tozlaşması üzerinde en etkili bu yararlı böcekler ortadan yok olursa, insanoğlunun da çok fazla yaşam koşullarının kalmadığı olmasıdır.

ari ve petekNitekim dünyadaki yiyeceklerin yüzde 90’ı toplam 100 bitki türünden elde ediliyor ve bu bitki türlerinin 3’te 2’si arılar sayesinde yaşamını davam ettirebiliyor. Ancak günümüz çevre koşullarında zarar gören arılar artık nesli tükenen canlı türleri arasına girmek üzere, çünkü Ortadoğu’da bulunan arı nüfusu yüzde 85, ABD ile Avrupa’daki arı nüfusu yüzde 30 oranında azalmış durumda.  

Uzmanlar, arıların nüfusu azalmaya devam ederse gıda krizini de daha korkutucu boyutlara ulaşabileceği uyarısı yapıyor. Çünkü insanlar için hayati öneme sahip 115 tarım ürünün 87’si arılar tarafından döllenerek üretiliyor.

Bu ürünler dünya genelindeki 3 trilyon dolarlık tarım ürünleri satışının 1 trilyon dolarını oluşturuyor. İnsanlar bu ürünlerden kalori ihtiyaçlarının yüzde 35’ini sağlıyor; vitamin, mineral ve antioksidan ihtiyaçlarının büyük kısmını da bunlardan alıyor. Arıların ortadan yok olması kiraz, elma, greyfrut, avokado, salatalık, lahana, badem ve brokoli üretimini tehlikeye atıyor.

Dünya üzerinde yaklaşık 130 bin bitkinin döllenmesini sağlayan arıların yavaş yavaş ortadan kaybolmasıyla doğal hayatın da son bulacağını belirten bilim adamları, arıların doğal hayat için ne denli önem taşıdıklarını belirtiyor.

Artık biz insanlar arıları küçük bir böcek olarak değil, yaşamın devamı için görevlendirilmiş kutsal bir hayvan olduğunu anlamak zorundayız.

Arılar bize kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi balı veriyor. Peki onları ne kadar tanıyorsunuz? İşte arılar hakkında birkaç ilginç bilgiler:

  • Arılar insanlar için hayati öneme sahip 115 tarım ürünün 87’si arılar tarafından döllenmektedir.
  • Bal arılarının, 450 gr bal üretebilmek için 2 milyon çiçeğe konmaları gerekiyor.
  • Bir kovan arı yarım kiloluk bal için 88 km kadar uçar.
  • Bir işçi arı hayatı boyunca 1/12 çay kaşığı bal yapabiliyor.
  • Bir bal arısı yaklaşık olarak saatte 24 km hızla uçabilir.
  • Bir arının dünyanın etrafında dolaşabilmesi için 2 yemek kaşığı bala ihtiyacı vardır.
  • Her bir bal peteğinin 6 yüzü vardır.
  • Bir Bal arısının 4 dört kantı vardır.
  • Bir bal arısı bir seferlik polen toplama gezisinde 50-100 çiçeği ziyaret eder.
  • Arılar birbirleriyle dans ederek iletişim kuruyorlar. Bir bal arası dans ederek diğer bir bal arısına nektarın ve polenin nerde olduğunu işaret ediyor. Dans yönü ve uzaklığı anlatmaya yardımcı oluyor.
  • 1 kilo bal yapabilmek için 40 bin adet arının 6 milyon adet çiçeği dolaşması gerekir.
  • Arılar mavi rengi ayırt edebilirken, kırmızı rengi, koyu gri ve siyah olarak algılarlar.
  • Bal arıları bir peteği doldurabilmek için 100 milyon çiçeğin nektarını emiyor ve 100 bin km kanat çırpıyorlar.

arilari koru

Yorum bırakın