Dünyamızı bekleyen büyük sorunlar

Bild1

Dünyamız gittikçe kalabalıklaşıyor. Bilim adamları ve uzmanlar şiddetle uyarılar yapıyor. İşsizlik, su azlığı hatta iklim değişikleri yavaş yavaş dünyanın sonunu getiriyor. İşte, dünyamızı bekleyen tehlikeler;

Uzmanlara göre dünyanın en büyük sorunu mali krizlerdir. Dünyanın en büyük ekonomilerinden herhangi birinde oluşacak olan mali bir kriz, diğer tüm ülkeleri etkileyebilir. Böylece, tüm dünyada yaşanılacak olan mali krizler, işsizlik, açlık ve ölümlere neden olacaktır.

İşsizlik oranlarının her yıl artması. Yapılan araştırmalar, her yıl dünyada işsizliğin hızla arttığını gösteriyor. Özellikle genç işsizlik oranı %50’lere kadar ilerlemiştir. Kaynakların yetersizliği, iş bulmayı zorlaştırmaktadır.

Su krizi; Pek çok araştırmacı yakın zamanda dünyanın su kaynaklarının tükeneceği konusunda hem fikirdir. Kalan su kaynakları için ülkelerin yakın zamanda çok büyük bir karmaşa hatta savaşların bile yaşanacağı düşünülüyor.

Gelir adaletsizliği; Bugün dünyada 10 aile, tüm dünya nüfusunun kazandığı kadar para kazanıyor. Son yıllarda dikkat edilirse, Zenginler çok fazla zengin olmuşlardır. Bu gelir adaletsizliği uzmanlar tarafından dünyayı bekleyen tehlikeler arasında sayılıyor.

İklim değişiklikleri; İklim değişikleri nedeni ile dünyamızda her şey değişiyor. Hatta yakın zamanda buzulların erimesi ile dünyanın bir kısmı sular altında kalacak diye bilim adamlarının açıklamaları var. Çeşitli hayvan ırkları hayatını kaybedecek ve dünya haritası değişecektir. Bu konuda, iklim değişiklerine uyum sağlayabilmek çok önemlidir. Pek çok ülke, sera gazı salınımını azaltmak için önlemler alıyor.

Kasırga ve fırtınaların artması. Küresel risk raporunda şiddetle uyarılan konuların başında kasırgaların dünya genelinde artmasına dikkat çekiliyor. Kasırgaların artması, gıda kaynaklarına ve toplumsal ölümlere neden oluyor. İklim değişiklikleri ile ilerleyen dönemde bu felaketler ile çok daha fazla karşılaşacağız gibi görünüyor.

Küresel yönetim hataları. Küresel olarak çalışan kurumların ve sözleşmelerin siyasal çıkarlar ile çarpışması başlıca sorun olarak karşımıza çıkacaktır. Küresel risklerin çözümlenmesi için ülkelerin ortak paydada çalışması gerekeceğinden iş çok daha zorlaşacaktır.

Gıda krizleri. Fırtınaların, iklim değişiklerinin fazlaca oluşması dünyanın gıda kaynaklarını yavaş yavaş eritiyor. Şu an dünyamızda açlık çeken ülkelere yenilerinin de ekleneceği açıkça ortadadır.

Siyasal istikrarsızlık. Ekonomileri ve devlet yapıları ile yüksek sıralarda olan ülkelerde, vatandaşların siyasi gelişmelerden memnun kalmaması nedeni ile güven problemlerinin yaşanmasına bağlı iç savaş ve iç çatışmaların başlayabileceği düşünülmektedir.

Küresel çalışan finans kurumlarının çökmesi ; Küresel bankacılık hizmeti veren pek çok kurum bugün risk altındadır. Bu kurumların çökmesi, dünya ekonomisini çok kötü noktalara götürecektir.

Yorum bırakın