Plastik Ambalajlar ve Tek-Yönlü Kullanılan Plastik Ürünler AB Ülkelerinde Yasaklanıyor

İnsan vücudunda da plastik bulunmuş.

Yapılan bir araştırma ile bir grup insan, belirli bir zaman diliminde naylon ambalajlarda saklanan yiyeceklerle besleniyorlar. Bir müddet sonra yapılan incelemede insanların vücudunda naylon maddelerine rastlanıyor. Böylelikle naylonun doğadan sonra insanda da yol açabileceği felaket bir kez daha görülüyor.

Avrupa parlamentosu epeydir gündemde tuttuğu konunun üzerine süratle giderek yeni bir düzenlemenin yolunu açıyor. Buna göre plastik tabak, içme kamışı, kulak çöpü gibi ürünler 2021 yılına kadar yasaklanacak.

“Yeni düzenleme, başka bir maddeden üretilebilecek tek kullanımlık plastik ürünlerin 2021 yılına kadar Avrupa Birliği’nde (AB) tamamen yasaklanması öngörülüyor.

AP, yasak kapsamında olmayan plastik ambalajlar ve bardakların kullanımının 2025 yılına kadar yüzde 25 azaltılmasını talep etti.

AP, Avrupa Komisyonu’nun yasak kapsamına almak istediği ürünlerin listesini de genişletti. Buna göre, özellikle ayak üstü yiyecek satan lokantalarda sıklıkla kullanılan polistiren köpük ve strafor kapların da yasaklanması istendi. Bunun yanı sıra, plastik içeren sigara filtrelerininin sayısının da 2025’e kadar yüzde 50, 2030’a kadar da yüzde 80 oranında azaltılması talep edildi.

AP’de kabul edilen tasarıda, plastik şişelerin de ayrıca toplanması öngörülüyor. AB’ye üye ülkeler 2025 yılına kadar plastik şişelerin yüzde 90’ının geri dönüşümünü sağlamakla yükümlü olacak. Yeni satılan ürünlerde kullanılan plastik şişelerin de en az yüzde 35’inin geri dönüşüm ile üretilmiş olması isteniyor.“

Yorum bırakın