NÜFUS PATLAMASI

Çevremizin bozulmasinda, kirlenmesinde tek bir sebep aramak yanlis olur. Ancak, Dünya nüfusunun hizla artmasinin çevredeki bozulmada, çevre degerlerinin tahribinde en büyük paya sahip faktör oldugunu da kabul etmek gerekir. Egitim ve saglik inkanlarinin yetersizliginden ulasim sikintilarina; besin maddelerinin yetersizliginden konut sikintilarina kadar hemen her olumsuz gelismenin temelinde yatan sebep, nüfusun hizla artmasidir. Hizli nüfus artisi, beraberinde yoksullugu da getirir ki; yoksulluk, çevre sorunlarina yol açan en önemli sebeplerin basinda gelir.

Dünya nüfusu atalarimizin devrinden beri giderek artmakta. Dünya Nüfusu 1830`larda 1 milyara erisene kadar binlerce yil geçmesi gerekmisti. Oysa bundan sadece 100 yil sonra, yani 1930`lu yillarda bu sayi ikiye katlanmis bulunuyordu. 1975`te 4 milyar olarak saptanan Dünya nüfusu, 2001 yilinda 6 milyara çikmisti. Günümüzde (Ocak 2010) Dünya nüfusu, 6,8 milyari geçti. 2050 Yilinda bu sayi 9,5 milyara yaklasacagi bekleniyor.

Büyümeyen bir Dünyanin nimetlerini paylasmak isteyen insan sayisi arttikça, sikintilar da artacak. Bu bir kötümserlik çabasi degil, gerçegin ta kendisidir. Bu denli kalabalik bir nüfusun yani sira insanlarin çevreye giderek daha büyük ölçüde zarar veriyor olmalari, dogal yasami agir bir baski altina sokmaktadir. Her yarim saate bir, yeryüzünden bir hayvan ya da bitki türünün eksilmekte oldugu ve bunun yani sira bir zamanlar yaygin olan dogal yasam alanlarinin da hizla ortadan kalmasina yol açmasidir.

Böylesine artan nüfusa yetecek su, gida, konut, enerji, okul, hastane vb. imkanlar, öylesine zorlasiyor ki, kalkinmis ve kalkinmakta olan bütün ülkeler, gerçekçi bir düsünceyle bu endiseyi paylasiyor.

Birlesmis Milletler Nüfus Fonu (UNFPA)`nun 2001 Yili Dünya Nüfus Raporu`na göre 2000 Yili`nda, yeryüzündeki 31 ülkede 508 milyon su sikinisi çekerken 2025 Yili`nda 48 ülkede 3 milyar kisi, ayni sikintiyi çekecek. 2050 Yil`nda ise, dünya nüfusunun yarisina yakini, günlük su ihtiyacini tam olarak karasilayamayacak.

Dünya nüfusunun hizli artmasi gelecekte:

  • Saglikli bir yasam sürdürebilmek için kisi basina düsen tarim alaninin asinmasi ve azalmasi demektir. 1960`larda kisi basina düsen ekilebilen tarim alani 4400 meterekare iken, 1990 yillarinda 2700 metrekareye düsmüstür. 2025 yilinda ise bu oranin 1700 metrekare düsmesi bekleniyor.
  • Yukarida belirtildigi gibi günümüzde yarim milyar insan su sikintisi çekmekte ve bu oranin dahada artmasi demektir. Su sikintisindan dolayi ülkeler birbirlerine savas bile açabilirler.
  • Orman alanlarinin ve bu alanlarda bulunan bitki ve hayvan nesillerinin hizla azalmasi demektir. 1960`tan bu yana kisi basina düsen orman alani yariya inmistir.
  • Artan ihtiyaçlardan dolayi hava kirliginin artmasi demektir.
  • Olusan çöp miktarinin ve sorunun artmasi demektir.
  • AIDS`e ve diger bulasici hastaliklara yakalanan insan sayisinin artmasi demektir. Günümüzde 33 milyonu askin kisi AIDS virusu tasimaktadir.

Nüfus artisi ayni oranda artidigi taktirde yukarida belirtilen noktalar gelecekte beklenen bazi sorunlardan sadece birkaçidir.

NÜFUS PATLAMASI” için bir yorum

Yorum bırakın